Grotere cabine, minder gewicht

Truckland houdt Albert Keijzer op gewicht

Wie wat gewicht wil verliezen, doet er goed aan om van zoetigheid af te blijven. Voor transporteur Albert Keijzer is dat niet simpel, want het Zaanse bedrijf is gespecialiseerd in het transport van onder meer suiker en cacao. Daarom hielp Truckland een handje, door vijf superslanke en nieuwe DAF XG’s te leveren. De trucks hebben een grote cabine en zitten vol technisch vernuft, maar zijn niettemin lichter dan de vorige generatie.

Ron Tervoort (l) van Truckland overhandigt de sleutels van de nieuwe DAF XG aan Rob de Visser van Albert Keijzer.
DAF XG van Albert Keijzer in Zaandam
DAF XG Albert Keijzer

Niet snijden in comfort

Vanwege de aard van het (bulk)transport dat Albert Keijzer verzorgt - tankopleggers gevuld met megahoeveelheden suiker en cacao - speelt gewicht altijd een grote rol in de configuratie van het voertuig. Op de pondjes letten kan door te kiezen voor een kleinere cabine, maar dat zag directeur Rob de Visser nu niet zitten. “In het verleden kozen wij voor de CF met kleinere cabine vanwege het gewicht. Met de lichtere, nieuwe XG kunnen we weer kiezen voor een grotere cabine. Dat vinden we belangrijk. De cabine is niet alleen de werkplek van onze chauffeurs, maar ook de plaats waar ze ontspannen en slapen, want ze zijn vaak de hele week van huis.”


DAF XG voor Albert Keijzer

Bomvol innovatie

De cabines van de nieuwe XG’s hebben een vlakke vloer, een royaal bed van tachtig centimeter breed, extra comfortabele matras en een luxe entertainmentsysteem. Ook de buitenzijde is compleet uitgerust en veiligheid is prominent aanwezig. Bijvoorbeeld met het DAF Digital Vision System (DVS). Dankzij camera spiegels die hoog op de cabine zijn gemonteerd, hebben de chauffeurs onder alle weersomstandigheden optimaal zicht. Kortom: dit model zit bomvol innovatie.

Lichtere onderdelen

Het bijzondere aan de nieuwe generatie DAF XG is de gewichtsbesparing, zegt Ron Tervoort, die zich als salesmanager van Truckland bezighoudt met zware bedrijfswagens. “DAF heeft het vorige model doorontwikkeld en alle onderdelen tegen het licht gehouden, met het oog op gewichtsbesparing. Daarbij hebben we bij de configuratie van de nieuwe DAF XG voor Albert Keijzer extra gelet op het gewicht door het toepassen van aluminium velgen en aluminium luchtketels. Albert Keijzers wagenparkbeheerder Jos Baltes en ik zijn samen tot een configuratie gekomen en deze vijf XG’s zijn het resultaat. Ondanks de grotere cabine zijn ze lichter; het eigen gewicht is slechts 7.380 kilo. En de nieuwe XG is ook flink zuiniger.”

Volgens Ron beschikt Albert Keijzer, dat al 140 trekkende eenheden in de vaart heeft, binnenkort over vijf prachtige, innovatieve trucks. “Het bedrijf heeft flink uitgepakt en nergens op bezuinigd. Alle moderne snufjes zitten erop. Als ik zelf een truck mocht uitkiezen, zou dat dit model en deze uitvoering zijn. Een heus paradepaardje.”

De nieuwe DAF XG voor Albert Keijzer

Truckland-taartje

De aflevering van de eerste van de vijf trucks was een bijzonder moment. Namens Albert Keijzer namen Rob de Visser en de gelukkige vaste bestuurder de sleutels en documentatie van de XG in ontvangst. En, omdat het feest was, een taartje van Truckland. Van wat suiker en chocola zijn de medewerkers van het transportbedrijf vast niet vies.

Naar boven