Vijf nieuwe DAF CF trucks voor afvalinzameling.

Schone straten dankzij RAD

Met de vlam in de pijp kilometers maken; de chauffeurs van de Regionale Afvalstoffendienst (RAD) doen het zelden. Logisch ook, want dat is niet erg handig als je om de paar meter moet stoppen bij een groepje samenscholende en goedgevulde containers. Afvalinzameling is namelijk één van de voornaamste  verantwoordelijkheden van het DAF-minded afvalverwerkingsbedrijf.

RAD in Westmaas blinkt uit in recycling. Dat is letterlijk een containerbegrip, maar
directeur René Huisman legt de bedrijfsactiviteiten haarfijn uit: “Wij zijn verantwoordelijk voor de huishoudelijke inzameling in de aangesloten gemeenten. Dat varieert van de inzameling van restafval tot de exploitatie van milieustraten in Westmaas, Goedereede en Middelharnis. Machinale straatreiniging verzorgen wij ook. Wat ons uniek maakt is dat wij onze partners van A tot Z adviseren en alle inzamelmiddelen in gebruik hebben. Ondergrondse containers, maar ook 29 vrachtwagens en een aantal veegvoertuigen.”

Aan uitdagingen hebben René en zijn 75 collega’s nooit een gebrek, vertelt hij. “Een paar jaar geleden lag onze focus heel sterk op de vermindering van de hoeveelheid restafval. Tegenwoordig richten we ons meer op de kwaliteit van de andere afvalstromen, zoals plastic en papier. We streven naar een grote stroom zuiver afval dat we kunnen inzetten als nieuwe grondstof.”

DAF RAD voorkant in de weg

Afvalcoaches

Toch is die stroom niet altijd zuiver, zegt René. “Sommige mensen scheiden hun afval niet goed. Soms uit onverschilligheid, maar het kan ook voortkomen uit onwetendheid. Daartegen treden we op door veel voorlichting te geven. We zetten afvalcoaches in, die mensen thuis informeren en scholen bezoeken. Ook verspreiden we afvalgidsen.” “Natuurlijk zijn we ook zeer actief op social media”, vervolgt René. Daarnaast checken onze afvalbeladers ook steekproefsgewijs of het afval juist wordt aangeboden. In het ideale geval begeleiden onze milieustraatmedewerkers de particulieren, zodat ze weten waar ze hun afval moeten laten. Dat alles is een flinke investering, maar het levert ook veel op.”

 

Vijf nieuwe DAF CF 300 FAN’s

Dat was niet de enige investering die RAD deed. Afgelopen voorjaar bestelde RAD Hoeksche Waard vijf DAF CF 300 FAN’s, voorzien van een Huffermann-zijlader. René: “Die combinatie is perfect. We zetten de wagens in voor de inzameling van afvalen we zijn direct gestart met een nieuw chipleessysteem. Dat betekent dat inwoners per keer betalen voor het aanbieden van hun kliko. Ons systeem is gekoppeld aan de belastingenadministratie van de gemeente. Een heel mooi systeem.”

RAD spreekt niet alleen de taal van de gemeente; ook de communicatie met Truckland is prima. “Truckland is onze vaste DAF-leverancier. Ons wagenpark bestaat vrijwel helemaal uit DAF’s, op een paar Scandinavische uitzonderingen
na. De kwaliteit van Truckland is helemaal in orde. Ze denken mee en communiceren open met ons. Alles met het doel om een goed product te leveren waarmee wij jarenlang onbezorgd kunnen rijden.”

DAF RAD Hoeksche Waard

Uitdagingen voor RAD

Het team van krijgt voorlopig genoeg uitdagingen voor de wielen. De grootste zit hem vooral in de hoek van duurzaamheid, zo meldt René. “We gaan veel verder dan alleen
het goed verwerken van afval. Natuurlijk hebben we zonnepanelen en elektrische auto’s, maar we vinden het belangrijker om de mens centraal te zetten binnen onze organisatie. Bij ons krijgen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ook een kans. Onze mensen zijn ons werkelijke kapitaal.”

Overzicht DAF CF RAD

Die mensen helpen RAD om de missie te verwezenlijken: de hoeveelheid restafval per persoon verminderen en de omgeving zo schoon mogelijk houden. De van origine blinkende DAF’s spelen daar een belangrijke rol in. Nee, echte kilometerverslinders zullen het nooit worden. Ze zetten liever hun tanden in alle soorten afval.

Benieuwd naar meer klantverhalen? Lees dan nu ons Truckland Magazine. 

Trucks

Lees ook deze voorgestelde artikelen

Naar boven