Nieuwe serie trucks voor distributietransport en specifieke toepassingen

DAF XD wint International Truck of the Year 2023 award

DAF’s nieuwe XD serie voor distributievervoer en specifieke toepassingen is verkozen tot ‘International Truck of the Year 2023’. Harald Seidel, President-directeur van DAF Trucks, nam deze meest prestigieuze prijs in de transportsector in ontvangst. Dat gebeurde op de IAA Transportation 2022 in het Duitse Hannover. De XD serie – inclusief een complete reeks volledig elektrische varianten die op een volle batterij tot wel meer dan 500 kilometer kunnen rijden – werd officieel onthuld op de IAA 2022.

DAF XD is truck of the year 2023

De Nieuwe Generatie DAF XD werd uitgeroepen tot ‘International Truck of the Year 2023’ door een jury van 24 vooraanstaande journalisten van evenveel vaktijdschriften uit heel Europa. Vorig jaar nog werd de serie Nieuwe Generatie DAF XF, XG en XG⁺ voor langeafstand en zwaar transport gekroond als ‘International Truck of the Year 2022’.

Bijdrage aan efficiëntie

De titel International Truck of the Year (IToY) wordt jaarlijkse uitgereikt aan een truck die het afgelopen jaar is geïntroduceerd én die de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de efficiëntieverhoging van het wegvervoer. De jury gebruikt bij de toekenning een uitgebreide reeks criteria, waaronder technologische innovatie, comfort, veiligheid, rijeigenschappen, brandstofverbruik, ecologische 'footprint' en ‘Total Cost of Ownership’ (TCO).

De nieuwe maatstaf in zijn klasse

De voorzitter van de International Truck of the Year, Gianenrico Griffini, over het oordeel van de jury: “Met de introductie van de nieuwe XD serie heeft DAF een state-of-the-art distributietruck op de markt gebracht die de nieuwe maatstaf is in zijn klasse. De serie zet een grote stap voor wat betreft het directe en indirecte zicht en verhoogt daarmee de veiligheid. Dat is zeker voor distributievoertuigen essentieel. Ook de efficiëntie en het bestuurderscomfort van het voertuig zijn de nieuwe benchmark in dit segment.”

Indrukwekkende veiligheid

Griffini onderstreept dat de IToY-jury zowel de bestuurderspositie waardeert als het verbeterde zicht rondom de cabine. “De veiligheid van kwetsbare weggebruikers wordt op een indrukwekkende verhoogd door de grote, gebogen voorruit, zijruiten met lage raamlijnen en de optionele Kerb View Window. Daar dragen ook de DAF Corner Eye en het optionele DAF Digital Vision System – dat de traditionele zijspiegels kan vervangen – aan bij.”

Elektrische aandrijflijnen en efficiënte dieselmotoren

Daarnaast prijzen de 24 juryleden ook de prestaties van de nieuwe, zeer efficiënte aandrijflijn van de XD. Deze bestaat uit de nieuwe PACCAR MX-11-motor, die gekoppeld is aan de ZF TraXon geautomatiseerde versnellingsbak met voorspellende functies. Ook de aankondiging van een reeks gloednieuwe, volledig elektrische aandrijflijnen maakte indruk op de jury.

‘Een prachtige erkenning voor medewerkers en dealers’

DAF Trucks’ President-directeur Harald Seidel: “Het winnen van de International Truck of the Year Award 2023 is een prachtige erkenning voor al onze DAF-medewerkers en dealers. Het bewijst dat de premium DAF XD met zijn eersteklas veiligheid, efficiëntie en chauffeurscomfort de nieuwe standaard zet in het distributiesegment.”

Nieuwe DAF XD range
DAF XD truck of the year
DAF XDC - bouwvoertuig
Naar boven