Harm van Boxtel draait al een hele poos mee bij de groenspecialist. “In 1992 ben ik hier gestart, vanuit de tuinbouwschool. De Klerk had vroeger namelijk ook een bloementak en daarvoor ben ik aangenomen. Ik merkte al snel dat ik toch niet zo heel veel creativiteit bezat en geen geboren bloemschikker was. Uiteindelijk ben ik via de planten en een vertegenwoordigersfunctie doorgegroeid tot hoofd Planning en Logistiek, mijn huidige functie.” Nu ‘plant’ Harm dus nog steeds.

Bij De Klerk is de plant koning

In de meeste kantoortuinen tref je meer laptops, bureaustoelen en printers dan bloemen en planten. Tenzij De Klerk er is geweest. Het van oorsprong Eindhovense bedrijf zet al bijna 75 jaar de toon als het gaat om bloemsierkunst en interieurbeplanting. Met liefde voor plant én klant voorzien de mensen van De Klerk werkend Nederland van een gezonde dosis groen.

De Klerk in de showroom

Planten bevorderen de luchtkwaliteit

Als je de groeicijfers van De Klerk bekijkt, lijkt het erop dat die een flinke scheut Pokon hebben gehad. Toen Harm in dienst kwam, bestond De Klerk uit twintig mensen. Nu staan er zo’n negentig namen op de loonlijst. “Vooral de laatste jaren is het keihard gegaan. Interieurbeplanting is booming. Waarom? Deels omdat de arbodiensten meer groen voorschrijven. Omdat de moderne kantoorpanden steeds beter geïsoleerd zijn, kan er minder buitenlucht naar binnen en is de lucht slechter. Planten bevorderen de luchtkwaliteit, dat is een gegeven. Wij maken de kantooromgevingen dus niet alleen mooier, maar ook gezonder.”

De klanten van De Klerk vinden we door het hele land en zijn groot en klein. Bij Philips zijn de plantenverzorgers van De Klerk kind aan huis, maar ook de medewerkers van organisaties als de TU/e, DAF, Rabobank Nederland en ASML - sinds De Klerks verhuizing naar Veldhoven de goede buur - genieten van het groen van De Klerk. Én de medewerkers van Truckland. Harm: “Truckland is al jaren klant van ons. Andersom was dat lange tijd niet het geval.”

Support your locals

Vijftien jaar geleden kwam daar, zo vertelt Harm, verandering in. “Onze vorige leidinggevende was nogal van een Duits automerk. Toen hij vertrok, nam ik het beheer van ons wagenpark over en besloot ik om eens wat breder te kijken.” Het credo ‘support your locals’ zat er al ver vóór coronatijd al in bij Harm. “Het leek me goed om in zee te gaan met DAF, dat net als wij Eindhovense wortels heeft. Én met Truckland Eindhoven. Dat leidde recent tot de aanschaf van een DAF LF. We zijn er erg blij mee; het laadvermogen en de rijprestaties zijn indrukwekkend.” De Klerk zette meteen de bloemetjes buiten en kocht ook nog een IVECO Daily-bakwagen. 

Betrouwbare vervoersmiddelen zijn voor De Klerk essentieel. “We regelen al het vervoer zelf. Soms gaat het om één plant; een andere keer is het een hele vrachtwagen vol. Alles bij elkaar bestaat onze vloot uit zo’n zestig voertuigen.” Die moeten, net als de planten van De Klerk, periodiek liefdevol onderhouden en soms vervangen worden. Dat heeft veel voeten in de aarde, stelt Harm.

Harm op zijn nieuwe IVECO Daily

Nog lang niet uitgebloeid

Harm werkt al dertig jaar bij De Klerk, maar is nog lang niet uitgebloeid. “Ik zit hier al dertig jaar, maar ik ga nog steeds elke dag met een lach naar kantoor. Door de jaren heen is mijn functie een aantal keren gewijzigd. Het is dus echt niet zo dat ik al die tijd hetzelfde doe. En mijn werkgever?  Het voelt hier als een echt familiebedrijf met veel mensen die lang aan boord blijven. De Klerk zorgt goed voor zijn medewerkers.” Zo fleuren bij De Klerk behalve de planten ook de mensen op.

Benieuwd naar meer klantverhalen? Lees dan nu ons Truckland Magazine.

Naar boven