Een nieuwe Fiat Talento voor Kasteel Maurik en Kasteel Dussen

Pendelen tussen twee kastelen in een rijdend kunstwerk

Kasteelveroveringen komen in de huidige tijd niet heel veel meer voor, maar helemáál uitgestorven is het fenomeen nog niet. Neem nu Niek van Lieverloo. Samen met zijn kompaan Klaas van Leengoed nam hij de afgelopen jaren Kasteel Maurick én Kasteel Dussen over. Om de afstand tussen de kastelen in Vught en Dussen te overbruggen rijdt hij geen paard, maar een Fiat Talento van Truckland.

Ondernemer Niek staat veel in de keuken. Daar staat hij al heel lang, vertelt de inwoner van Best. “Als elfjarig jochie hielp ik al mee in een slagerij. Ik vond het leuk om vlees schoon te maken en wilde in een slagerij gaan werken. Enige tijd later ontdekte ik dat ik koken toch leuker vond.”

Niek en Klaas

Schoonmaken op een kratje

Tot dat inzicht kwam Niek toen hij veertien was. “Op die leeftijd mocht ik werken. Ik was afwasser in de keuken van restaurant La Fleurie in Oirschot. De kok vroeg me op mijn eerste werkdag of ik een runderhaas wilde schoonmaken. Ik ging op een kratje staan om er goed bij te kunnen en deed wat me gevraagd werd. De chef was meteen onder de indruk!”

In de jaren daarop zag Niek meer keukens dan de gemiddelde bezoeker van een keukenspeciaalzaak. Hij volgde de koksopleiding en stond aan het fornuis van een groot aantal verschillende keukens. Ook keukens van toprestaurants, zoals La Rive
in Amsterdam. Niek: “Ik moest voor mijn opleiding werken in de keuken van een sterrenrestaurant en solliciteerde daar. Maar La Rive had toen zó’n enorme status, dat ik niet verwachtte dat ik kans zou maken. Tijdens het carnaval vieren belden ze dat ik was aangenomen. Ik was in één klap nuchter”, lacht hij.

Kasteel Maurick

Bij restaurant Synagoge in Veghel leerde Niek chef-kok Klaas van Leengoed - zijn huidige compagnon - kennen. “In die tijd was ik me aan het oriënteren op een eigen zaak. Klaas nodigde me uit om eens bij Kasteel Maurick te gaan kijken, want dat stond leeg. Ik was meteen enthousiast. Het kasteel was behoorlijk uitgeleefd door antikrakers, maar we zagen het zitten en besloten het te exploiteren. We wilden er een sprookjesachtige trouwlocatie van maken met alles erop en eraan. Ik de keuken en hij alles eromheen. Het liep meteen goed. In het begin hadden we acht medewerkers en nu bijna negentig!”

De jonge kasteelheer kon zich helemaal uitleven. In zijn keukenkasteel, maar ook erbuiten. “Ik reisde veel om inspiratie op te doen. Bezocht theeplantages, kaneelboerderijen en andere inspirerende locaties in Sri Lanka en andere verre landen. Daar heb ik fantastische smaken en gerechten leren kennen die nu terugkomen in onze keuken. ‘Fine dining’ noemen we dat.”

Kasteel Dussen

Inhaalbruiloften na corona

De gracht van Kasteel Maurick kon corona niet buiten de kasteelpoorten houden. Niek en Klaas werden hard getroffen, want in coronatijd werd er natuurlijk weinig getrouwd. Het tweetal nam een dappere gok. Niek: “We hoorden van de pandeigenaar dat Kasteel Dussen leeg stond. We dachten: als we dat nu eens overnemen! Er komen heel wat inhaalbruiloften aan. Straks zijn er meer trouwerijen dan we in Maurick kwijt kunnen. Die kunnen we dan verplaatsen naar Dussen en ook daarna kunnen mensen er natuurlijk de mooiste dag van hun leven vieren.”

Beide ondernemers toverden ook Dussen om tot een historische locatie met een eigentijdse knipoog. Een gouden greep: de reserveringen voor beide kastelen zijn nauwelijks bij te houden. Maar in tegenstelling tot Kasteel Maurick was er in Kasteel Dussen geen peperdure, complete keuken. Nieks keukenbrigade bereidt alles voor in Maurick en vervoert het vervolgens naar Dussen, zo’n vijfentwintig minuten rijden in noordwestelijke richting.

Kasteel Maurik

Fiat Talento

Gerechten voor een groot aantal hongerige bruiloftsgasten vervoer je niet in de achterbak van een Fiat Cinquecento. “We hadden echt een bestelwagen nodig”, vertelt Niek. “Via via kwam ik met Truckland in contact en mijn oog viel op een Fiat Talento. Ik maakte er een proefrit in en was direct verkocht.” Even later gold dat laatste ook voor de Talento.

De samenwerking met Truckland ervaart Niek als erg prettig. “Ik heb uitstekend contact met accountmanager Dorus van der Heijden. De lijntjes zijn lekker kort. We appen regelmatig om even iets kort te sluiten. Hij heeft de bus zelf afgeleverd.
De service en zijn advies, over bijvoorbeeld de verzekering, zijn prima. Ik ben erg kritisch, maar bij Truckland doen ze hun werk prima.”

Kasteel Maurik andere kant

Blikvanger

De Talento is een ware blikvanger. Op de rechterflank prijkt een levensgrote luchtfoto van Kasteel Maurick. Op de andere zijde is Kasteel Dussen vertegenwoordigd. De bus is een rijdend kunstwerk waarin Niek graag zijn kilometers maakt. Toch denkt de ambitieuze kok al groter: “Het zou mooi zijn als we over een paar jaar een flinke DAF-truck nodig hebben om alles te kunnen bevoorraden.” Daarvoor kan hij overigens ook bij Truckland terecht. 

Benieuwd naar meer klantverhalen? Lees dan nu ons Truckland Magazine. 

Trucks

Lees ook deze voorgestelde artikelen

Naar boven